January 22, 2016

VINKKEJÄ TYÖHAASTATTELUUN


Tänään on tosiaan työhaastattelu kello 13 ja sen kunniaksi (ja sen, että jännittää ihan hirveästi) ajattelin kirjoittaa postauksen, miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua ja miten toimia itse haastattelutilanteessa. Lähinnä siis itselleni muistutukseksi, mutta ehkä tästä on jollekin muulle myös hyötyä :-)

ENNEN HAASTATTELUA:

Itse aina otan selvää yrityksestä johon haen, yleensä teen tämän jo hakuvaiheessa, jotta näen mitä kyseinen yritys tekee ja onko paikka ylipäätään minulle sopiva. Usein myös kertaan ennen haastattelu faktoja, sillä en halua haastattelussa tulevan yllätyksiä yrityksen toiminasta.

Mielestäni puhtaat hiukset ovat hyvin tärkeät, kuten muutenkin ulkonäkö, et halua näyttää epäsiistiltä, sillä mahdollinen tuleva työnantaja tekee heti ensimmäisen arvion ulkonäöstäsi. Ja tällä tarkoitan nimenomaan siisteyttä. 

Mielestäni meikin käyttäminen on hyvin suotavaa, mutta liikaa on liikaa. Omassa meikissäni pääosassa ovat iho ja kulmakarvat, silmät ja huulet meikkaan vain kevyesti. Iho on siksi tärkeä, koska se paljastaa helposti elintavat ja haluat tottakai näyttää terveeltä. 

Hiukset pidän lähes poikkeuksetta kiinni työhaastatteluissa, sillä näin vältän luonnonilmiöiden, kuten sateen ja tuulen pilaamasta kampaustani. 

Vaatteiden on oltava siistit. Laitan usein itse sinistä päälle, jos mahdollista, sillä väri herättää tutkimusten mukaan luottamusta, mutta en kuitenkaan usko, että työpaikan saanti on vaatteiden väristä kiinni. Tosin en siltikään laita mitään liian räikeää, koska se ei mielestäni sovi tilanteeseen. 

Tatuoinnit peitän aina näissä tilanteissa. Joskus iltalehdessä oli juttu tytöstä, jota harmitti ettei saa poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi töitä (oli muistaakseni pinkki irokeesi ja paljon mustetta iholla) ja se on tottakai harmi, ettei pystytä katsomaan niiden läpi, mutta omasta mielestäni jos kuvat pystyy peittämään, niin miksi väkisin alkaa koettaa kepillä jäätä ja sitten valittaa ettei hyväksytä erilaisuutta. Työnantajalla on kuitenkin oma ajatus siitä, kuka sopii firmalle parhaiten ja siitä on turha loukkaantua. Ollessani Sokoksella töissä käytin kesät talvet pitkähihaista, koska näin pyydettiin. Ja se oli minulle ihan ok.

HAASTATTELUSSA:

Ole aina ajoissa. Mikään ei huononna mahdollisuuksiasi saada työpaikka, kuin se, että saavut myöhässä. Tottakai jos on oikeasti hyvä syy, niin asian voi varmasti selittää, mutta ensivaikutelma voi silti olla pilalla.

Ole rauhallinen. Jos hermostuttaa, peitä se. Hengitä syvään ja hymyile, vaikka ei hymyilyttäisi ollenkaan. Feikkihymykin on parempi kuin täysin hermoraunio ihminen, joka näyttää siltä, että olisi missä tahansa muualla mieluummin.

Itse olen todennut, että haastattelussa toimii paremmin se, ettei puhu liikaa. Ei tietysti tuppisuuna kannata olla, mutta ei myöskään hölöttää kaikkea omasta elämästä. Joku sananlaskukin taitaa olla, että puheliaat ovat epäluottetavia :-D En nyt tiedä pitääkö paikkansa, mutta asiassa kannattaa pysyä.

Olen kohtelian ja katso silmiin. Tässä on mulla ollut paljon opettelemista, silmiin katsomisessa siis. Mutta ei ole hyvätapaista vain tuijottaa seinää, kun kertoo itsestään. Etenkin kättelytilanteessa tämä mielestäni korostuu. Ja siitä tulikin mieleen, jäntevä kädenpuristus, ei liian kova, mutta ei kuin kuollut kala. Tulee reippaampi mielikuva henkilöstä.

Kysele paljon. Mutta älä, jos ei oikeasti ole mitään kysyttävää, turha on keksiä väkisin. Yleensä haastattelun lopussa haastattelija kysyy, josko tulisi kysymyksiä mieleen ja jos ei todellakaan tule, niin ilmaiset vaan saaneesi kaiken infon, mitä tarvitset.


Älä ota haastattelutilanteeseen kaikkia työsopimuksia eri kesätöistä, ellei se kesätyö sitten ollut oman alan töitä. Ota vain tärkeimmät. Koulutodistukset usein vaaditaan myös, mikäli työ vaatii jonkun tietyn koulutuksen. Tämä toki on itsestään selvää (nyt alkoi pelottaa, että unohdan todistukset kotiin kun lähden :-D)

ÄLÄ IKINÄ puhu pahaa entisistä työnantajista. Tämä antaa todella huonon kuvan sinusta, ettet tule toimeen muiden kanssa. Itselläni ei ole oikeastaan edes tarvetta tähän, sillä olen ollut hyvin onnekas työpaikkojen suhteen, mutta tätä kuulee yllättävän usein, että on kompakysymyksenä kysytty mielipidettä entisistä työpaikoista. Itse en muista kyllä koskaan kuulleeni tätä haastattelussa. Tämä oli itseasiassa myös äitini ensimmäinen neuvo, kun aloin hakea töitä 15-vuotiaana.

Muista, että haastatteluun pääsykin on jo iso juttu ja he ovat selvästi kiinnostuneita sinusta. Eli on täysin turha jännittää. Tee hyvin selväksi, että olet motivoitunut ja kiinnostunut työpaikasta, sillä vaikka sekin on itsestään selvää (miksi muuten olisit siihen hakenut :-D), niin et voi tarpeeksi korostaa sitä. Tai voit, niinkuin meikeissä, tässäkin liikaa on liikaa, anelemaan ei kannata ruveta :-)

Haastattelun jälkeen kiitä mahdollisuudesta tulla paikalle. 

Nyt täytyy alkaa valmistautua... Ja yrittää noudattaa omia neuvoja :-D

No comments:

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts. I will answer asap :)