July 3, 2017

MISTÄ TIETÄÄ, HALUAAKO LAPSIA?


Mä en tiedä haluanko koskaan lapsia. Olen ajatellut asiaa paljonkin ja pelkästään ajatuksen tasolla voin todeta haluavani. Se on ajatuksena kiva. Mutta kun lähden miettimään asiaa pidemmälle, ei se enää tunnukaan niin hyvältä idealta. Kakkavaipat, puklut, uhmaikä, teini-ikä... Ja se ajatus, että jos kerran lähdet siihen, olet aina, koko lopun ikääsi, äiti. Mietin miten ärsyttävä olin itse lapsena. Tuleeko minunkin lapsestani sellainen? 

Musta jotenkin tuntuu, että kun nainen tulee raskaaksi, niin häntä katsotaan eri tavalla. Ikään kuin hän ei olisi enää ihminen tai nainen, vaan vain äiti. En tiedä onko tämä totta, mutta jotenkin se tuntuu siltä. Miehillä ei mielestäni se toimi ihan samalla tavalla, mikä on mielestäni hieman epäreilua. He eivät muutu muiden silmissä, heille on vain tullut lapsi. 


Kun mietin lapsen hankkimista, tulee ensimmäisenä mieleen muuttuva vartalo. Haluaisin sanoa, ettei se ole ongelma, todellakin haluaisin. Mutta kyllä se on. Eikä edes se, lihoaako paljon vai ei, jääkö raskauskilot tiukasti kiinni yms. Ei, se ei vaivaa niinkään. Vaan enemmänkin se, että vaikka kroppasi näyttäisi samalta, niin se ei silti enää ole. Siellä on kasvanut ihminen. Eihän se voi mitenkään olla  sama enää sen jälkeen. Enkä tiedä miten siihen voi suhtautua? Siihen muutokseen siis. Se tuntuu pelottavalta.

Toinen asia, mikä raskaudessa pelottaa, on se pahoinvointi. Mulla tulee oksennus vahvemmista särkylääkkeistä, huono olo, jos istun pelkääjän paikalla tai jos nousen liian nopeasti pystyyn, eli mikä on todennäköisyys, etten saa ihan hirveää raskauspahoinvointia? Aika minimaalisen pieni, luulen.
Sitten hormonit! Jo miedoimmista e-pillereistä muutun kärsiväksi ihmisraunioksi, itken ja huudan ihan kaikkein mitättömimmästä asiasta, masennun ja väsyn. Kannattaakin päästää ne hormonit valloilleen ihan vapaaehtoisesti, mahtaa tulla kiva ykdeksän kuukautta miehelle, hehe!Sitten kun aletaan miettiä lisää raskausoireita, niin miten olisi peräpukamat? Kuulemma suurin osa niitä saa, enkä usko, että olisin poikkeus. Samoin pidätysvaikeudet, jos nyt jo pissattaa tunnin välein, niin mitäs sitten kun joku potkii rakkoa siellä vatsassa? Ainoa toive on, että pääsen edes vessaan asti kuivin housuin.

Synnytyksen jälkeen on sitten omat haasteensa, kuten repeämiset, vuodot ja sen sellaiset. Kun mun vatsa leikattiin pari vuotta sitten, niin olin ihan rikki. Henkisesti siis. En halua kokea mitään sellaista enää koskaan. Eli mikäli sen voi välttää, niin mielellään teen kaikkeni sen eteen, ettei tarvitsisi toistamiseen kärsiä. 

Kaiken tämän sanomani perusteella en varmastikaan ole vielä valmis äidiksi, mutta tässä, kuten monessa asiassa, on jännitysmomentti. Elikkä tuo minun endometrioosi. Sehän on se, joka leikattiin silloin pari vuotta sitten, kun yksi kysta oli alkanut vuotaa vatsaonteloon, aiheuttaen pahan tulehduksen ja kasvaimen räjähtävän kasvun. 
Nyt edessä on uusi leikkaus syksyllä ja kun jo viime kerralla puhuttiin vasemman munasarjan poistamisesta, ja joka kuitenkin päätettiin säilyttää nuoren ikänä takia, niin on väistämättä varauduttava siihen, että tällä kertaa se tosiaan lähtee. Se on jo umpeen kasvanut, sieltä ei tule enää mitään. Endometrioosi on myös levinnyt jo oikealle puolella. 
Tulevaisuuteni lapsenhankinta on siis riippuvainen yhdestä munasarjasta ja sen tuotoksista. Fyysisiä kipuja minulla ei juurikaan ole, mutta henkisiä sitäkin enemmän. Kipulin tätä asiaa todella paljon puolitoista vuotta sitten, kun kävi ilmi, että endo oli lähtenyt aikamoiseen kasvuun lähes heti leikkauksen jälkeen. Itkin sinä syksynä enemmän kuin koskaan (osaksi syytän e-pillereitä) ja olin suoraan sanottuna ihan helvetin hukassa.

Nyt olen sinut asian kanssa. Ikäväkseni kyllä, olen ihan liian aikaisin joutunut alkamaan miettimään lasten hankintaa. Jos minulla ei olisi tätä endometrioosia, olisin luultavasti odottanut vielä muutaman vuoden, ennen kuin olisin asiaa edes miettinyt. Tämä on aiheuttanut jonkun verran kitkaa myös parisuhteeseen, mutta olemme hienosti päässeet asioiden yli puhumalla ja puhumalla lisää. Olemme molemmat kertoneet kantamme ja myös kuunnelleet. Tunnen tosin usein syyllisyyttä siitä, että joudun painostamaan toista asiasta, jonka kuuluisi tapahtua ajallaan ja luonnollisesti, kummankin tahdosta ja aidosta halusta.


Kuitenkin, olen epävarma. Tiedän, että nyt alkavat ne viimeiset vuodet, kun biologisen lapsen luonnollinen hankinta on mahdollista, elleivät ne ole jo menneet, kuka tietää. Mutta entä jos sitä tekee väärän valinnan? Jos hankin lapsen ja huomaan, etten ollutkaan läheskään valmis? Entä jos kadun lapsen hankintaa? Tai jos nyt päätän etten halua lapsia ja 10 vuoden päästä huomaan, että jotain elämästä puuttuu ja se on se lapsi. Ja sitten onkin jo liian myöhäistä märehtiä asiaa, kun peli on jo menetettyn ja kohtu poistettu.

Ikävä kyllä yhteiskunta ei vielä suhtaudu kovin ymmärtäväisesti naisiin, jotka ovat vapaaehtoisesti lapsettomia. Edelleen tuntuu, että tarvitaan joku syy, miksi lapsia ei ole ja lapsettomat naiset ovat jotenkin surullia tai elämässä epäonnistuneita tapauksia. Onneksi meiltä ei ole vielä juurikaan kyselty koska aiotaan lapsia hankkia. Kysymys ei mielestäni ole ollenkaan loukkaava, en ymmärrä miksi joku siitä pahoittaa mielensä, se on vain jutustelua ja ihmisten luontaista uteliaisuutta. En ole itse koskaan salaillut endometrioosiani ja jos siitä riippuu tulevaisuuden lasten hankinta, niin kerron tottakai, jos joku kysyy. Nyt vaan vastaan rehellisesti, etten tiedä haluanko lapsia. Se on epämukava vastaus, mutta itsepähän kysyit.

Musta on ehkä hiukan surullista, että naisilta odotetaan lisääntymistä, miehillä ei ole samanlaisia paineita asian suhteen, sillä heillä on mahdollisuus toimia tässä asiassa paljon pidempään. Ei ole sellaista aikarajaa, kuin meillä naisilla. Itse olisin toivonut aikarajani olevan edes hieman pidempi...


Onko sinulla kokemusta samankaltaisista asioista? Oletko (pahasta) endometrioosista huolimatta saanut lapsia? 
Oletko aina tiennyt haluavasi lapsia vai herännyt asiaan vasta myöhemmin?
Olisi hienoa saada keskustelua aikaiseksi ja kuulla muiden kokemuksia aiheeseen liittyen.

Ihanaa viikon alkua kaikille! 

Puss

-V

P.S
Muista käyttää tämän viikon hyvinvoinnin.fi tarjous


2 comments:

 1. Jotenkin niin ihanasti kirjoitettu! Tuli hyvä mieli itselleenkin tätä lukiessaan. Onhan sitä itsekin jo miettinyt, haluaako niitä lapsia koskaan vai ei. Ja vaikka kyseisen asia tai edes sen miettiminen ei ole itselleni lähellekään ajankohtaista, silti sitä tulee ajateltua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos 😊 tulipa hyvä mieli kommentistasi. Aihe on juuri siksi hankala, kun vaikka tällä hetkellä ei haluaisi lapsia, niin myöhemmin sen oman lapsen kaipuu voi iskeä yllättävänkin kovaa. Mutta elämää ei voi suunnitella, eli eteenpäin mennään ja toivotaan parasta ☺
   Ihanaa viikkoa sinulle, Janika!

   Delete

Thank you for sharing your thoughts. I will answer asap :)